Corina Blankenstijn

Al een tijdje verbaas ik me over de e-mailadressen van verschillende zzp’ers die dagelijks voorbij komen. Omdat ik nu zelf sinds een jaar niet meer alleen zzp’er in de zorg ben, maar nu ook bemiddelaar in de zorg, merk ik dat veel zzp’ers geen eigen website hebben. Laat staan een eigen zakelijk e-mailadres.

Waarom niet?

“Dat hebben we niet nodig; we hebben toch werk genoeg?!”

Of:

“We zijn al bekend genoeg via mond-tot-mond-reclame.”

Het is mooi dat je werk genoeg hebt, en dat je veel gevonden wordt in je netwerk. Maar als zelfstandig ondernemer wordt er toch meer van je verwacht. Bijvoorbeeld door De Belastingdienst.

De Belastingdienst vindt dat je ‘vindbaar op internet’ moet zijn, en dat dat hoort bij het fiscaal ondernemerschap. Een eigen en bijpassend emailadres hoort daar natuurlijk ook bij. Het staat toch mooier dat klanten/relaties mailen naar corina@corzor.nl, naar corina@integraalzorg.nl of naar corina@zosz.nl i.p.v. naar mijn huis-tuin-enkeuken-adres: corinablankenstijn@gmail.com?

En dan heb ik nog een redelijk neutraal privé-emailadres… Maar wat dacht je van e-mailadressen als: l8893@hotmail.com, sammyzorgt123@gmail.com, fam.thovenenavdbroek@sol.com of zusje_xxl@live.com?*

*Dit zijn slechts voorbeelden, ze staan natuurlijk niet daadwerkelijk in ons bestand☺

Niet iedere zzp’er is ondernemer

Voor De Belastingdienst ben je o.a. pas een zelfstandig ondernemer (zzp’er) als je ook investeert in je bedrijf. Nu besluiten de meeste zorgverleners tegenwoordig vorige week zzp’er te worden, schrijven ze zich volgende week in bij de KvK en denken over een jaar eens aan de risico’s die ze lopen doordat ze geen buffer opgebouwd hebben of geen lid van een Broodfonds geworden zijn… En zelfs over winst maken wordt niet nagedacht:

“Als we onze boterham er maar mee verdienen, en als we maar vrij kunnen zijn wanneer we zelf willen.”

Investeer een héél klein beetje meer in je bedrijf Investeren in je eigen bedrijf? Ja! Dat hoort echt bij ondernemen. Marketing vormt hierbij een groot onderdeel. Laat zien dat je initiatief toont om je bedrijf op de kaart te zetten. Je hoeft echt niet meteen met dure belettering op je auto rond te rijden, te gaan flyeren in je stad of dorp, of 1000 pennen met je logo te laten bedrukken. Maar het feit dát je tenminste de moeite hebt genomen, bijvoorbeeld een eigen een logo te laten maken, en ten minste een eigen zakelijk e-mailadres hebt, laat al zien dat je investeert in je bedrijf.

En wat kost dat dan?

Heel erg weinig. Een eigen website kun je hosten; bijbehorende e-mailadres(sen) ook. De kosten van een eigen domein met bijbehorend e-mailadres zijn doorgaans minder dan €15,- per jaar. En een eigen logo laten ontwerpen kan ook al voor zo’n €75,- Werk je als zzp’er samen in een team van zzp’ers? Bedenk dan gezamenlijk een naam en maak samen een website. Als je dit uitbesteed kost dat zo’n €500,-. Voor voorbeelden hiervan, zie bijv. samenszorg.nl, integraalzorg.nl of curanobis.nl

En het leuke? Al deze kosten zijn volledig aftrekbaar. Het zou toch ook raar zijn als jij enorme omzetten jaar in jaar uit draait, maar praktisch geen kosten opvoert voor investeringen in je bedrijf?

Terug naar nieuws